tirsdag 16. mars 2010

Kjapp analyse av multimodal tekst

Lisa og Katinka

Musikkvideoen til bandet "Linkin Park" med sangen "What I've Done".
Se link for video; //http://www.youtube.com/watch?v=w2ofsl_AQ9M//


Vi valgte denne sammensatte teksten fordi det er en del av vår populærkultur og den har nådd fram til en stor gruppe mennesker på tvers av landegrenser. Dette fordi den har både et politisk budskap og treffer en "nerve i tiden".

Noe av det første vi la merke i denne musikkvideoen var kontrastene. Det skifter mellom liv og død, hat og kjærlighet, fred og krig, menneske som helt og monster (den ødeleggende og skapende kraft, nærmest "Gud").

Vi har tre kontekster i denne teksten.

  • Bandet som spiller på en øde scene i ørkenen (amerikansk kontekst)
  • Naturen
  • Menneskene

Natur og mennesker bryter inn i hverandre etterhvert. Bandet i ørkenen åpner musikkvideon og vi ser dem spille fra solen går opp til den går ned.

Det er samtidig viktig å skille mellom sangtekst og video (det visuelle). Dette fordi de underbygger hverandre i noen sekvenser, mens de i andre klipp motsetter de hverandre.

Musikken har et veldig ærlig, kraftfull og følelsesladet uttrykk, og den har en rå kjerne. Musikksjangeren pop-rock/ballade-rock er nok et veldig bevisst valg. Tekst og video skaper tilsammen et estetisk uttrykk i den forstand at det estetiske er det som beveger oss gjennom sansene våres.

Noen øyeblikkelige virkemidler:
  • Ørnen, amerikansk symbol på frihet.Innsiden av en klokke, noe konstant, - tid. Denne evige forandringen i samfunnet, en kontinuitet.
  • Skorpionen, kan tolkes som et symbol på tilpassningsdyktighet. På wikipedia står det at den er en av verdens mest tilpassningsdyktige dyregruppe. Dette fordi den har vist god evne til å tilpasse seg blant annet klimaendringer. Er dette tilfeldigheter? Neppe.
  • Kontrast på varme og kulde; viser til bilde av ørken og isbre.
  • Menneske som helt (brannmann som redder lita jente ut av ruinene) og menneske som monster (opprør, ødeleggelse, plyndring, krig, atombomber o.l). Dette er også en del av naturens gang, der alt som lever en gang skal dø. Og at det som er vakkert vil en gang vissne og bli borte (viser til rose som springer ut, og som svinner hen). Dette evige kretsløp.
  • Vi ser fremskritt og tilbakegang i det teknologiske samfunnet. Man kan også tolke det som en slags fornuftkritikk.
  • Tynn vs feit (viser først bilde av utsultede barn fra Afrika, og deretter bilde av en feit Amerikaner som eter burger) I tilleg ser vi bilde av en kvinnemage med målebånd. Når disse tre bildene vises rett etter hverandre blir det så utrolig absurd, og dette spiller på velferdstatenes (vår) samvittighet.

Rundt 1:30 i videoen kommer vendepunktet/det skjer en forandring i det visuelle. Bildene blir hyppigere og vi får se utvikling, vakker natur, store personligheter som presidenter, Ghandi, Luther og Linken (symboliserer frihet og likhet mellom mennesker). Kontrastene til dem blir Hitler, massedrap, Stalin, KKK, Saddam, Al Quida, og andre sentrale historiske hendelser.

Ca 1:42 uti filmen ser vi at solen har begynt å gå ned. Ved å strudere begynnelsen av filmen, kan man legge merke til at sola står høyere oppe. Fra å være morgen til ettermiddag så lages det derav et virkemiddel som viser fram tiden.

Musikkens høydepunkt er ca 2:08. Der ser vi ting i sakte film, samtidig som det er bilder av menneskeskapte krefter og naturskapte krefter.
På slutten ser vi en del "menneskeskapte" elementer; smeltende isbre, twintowers som raser sammen. Deretter kommer kontrastene igjen, naturen som vakker og levende, deretter som døende. Mennesker som helter og mennesker som monstre.

Avslutningen: atombombe, zoomer ut, vi forlater scenen der bandet spiller, og så går vi ultranært der vi ser gress gro i rask film. Dette kan være et symbol på håp, samtidig som at det ut av ødeleggelsen kan det gro.

Det kan også være at denne teksten har en slags religiøs tematikk. "What I´ve done" - viser skyldfølelse og skam. Det er mennesket som synder. Kanskje er det en amerikansk kristen moral som skinner igjennom her? Budskapet er også at man ikke er alene. Avsenderen snakker til hele mennesketheten

Sett helhetlig er dette en tekst som er satt på spissen. Det lite nyanser, og det er enten/eller. Dette er selfølgelig for å få et tydeligere buskap. Derfor passer den også godt inn i en amerikansk kontekst. Musikken og videoen er aggresivt i sitt uttrykk og vil provosere for å fremme refleksjon. På mange måter er denne musikkvidoen til en viss grad en oppsummering av det siste århundret, der både fornuft, religion, ideologier, menneskeverd og miljø har blitt utfordret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar